Het afvangen van takken en bomen

Het afvangen van takken en bomen is iets waar veel mensen niet bij stil staan. Er komt veel kijken bij het omzagen of snoeien van een boom. Vooral voor bomen die op een wat moeilijke plek staan. Dan zaag je niet zomaar alle takken er af, of de volledige boom helemaal om. 

Je hebt dan immers maar weinig controle over de richting en locatie van de tak/boom en waar dit gaat vallen. Daarom maken wij gebruik van een techniek genaamd afvangen. Door een tak of een gedeelte van de boom af te vangen voorkomen we onbedoelde schade.

Een van onze specialisten zal de boom in klimmen en touwen gaan bevestigen op strategische punten van een tak of deel van de boom.

Vervolgens worden er diverse inkepingen ingezaagd waarna er met een voorzichtige duw de tak of deel van de boom zal afbreken.

Dankzij het aanbrengen van de touwen kunnen we er voor zorgen dat de takken afgevangen worden. Vervolgens kunnen we ze rustig naar de grond begeleiden. In sommige gevallen moeten we hier ook gebruik maken van kranen omdat het gewicht te intens is.

Het afvangen van takken en bomen. Daar zijn wij echt heel goed in.

Zoals je in de video’s ziet is het afvangen van een boom een nauwkeurig en zorgvuldig uit te voeren klus. Nu hebben we helaas niet altijd alle ruimte om een boomstam te laten vallen. Maar in een krappe situatie waarbij de buren of de straat erg dichtbij zit is het afvangen van vitaal belang.

Het zal niet de eerste keer zijn dat er een boom of tak wordt gezaagd zonder ervaring en zonder de juiste afvang methodieken. Dat gaat zeker altijd niet goed. Weet zeker dat je een professional inschakelt om dit soort situaties te voorkomen:

Hulp nodig bij het zagen van een boom?